Maak kennis met de Abessijn
Dit kattenras is een lust voor het oog, de prachtige Abessijn wordt ook wel een ‘mini-puma’ genoemd. Het atletische lichaam, de lange poten en de grote ogen maken het een prachtige verschijning. Niet alleen het uiterlijk is kenmerkend, ook het nieuwsgierige en vriendelijke karakter maakt de Abessijn een gewilde kat.
Lees in dit artikel meer over de geschiedenis, het liefdevolle karakter en het uiterlijk van de Abessijn.
Geschiedenis van de Abessijn kat
De naam van de Abessijn kan je aan Ethiopië laten denken en het uiterlijk van de Abessijn kan je het idee geven dat de oorsprong van dit kattenras in Egypte ligt. Niks is minder waar, de oorsprong van de Abessijn ligt in Zuidoost-Azië. Hoe ze in Europa terecht zijn gekomen? Waarschijnlijk hebben Engelse handelaren in de 19eeeuw deze katten meegenomen, mede door hun opmerkelijke uiterlijk.
Wat je misschien niet helemaal zou verwachten, de Abessijn is één van de oudste erkende kattenrassen. In 1871 werd de Abessijn laten zien bij een kattenshow in het Crystal Palace en in 1882 werd dit kattenras officieel erkend. Door de twee wereldoorlogen slonk het aantal flink. Hedendaags komen ze wel vaker voor, maar de Abessijn is (nog) niet enorm bekend.
Het karakter van de Abessijn
De grote ogen en de gespitste oren vertellen je al veel over de Abessijn, ze zijn vriendelijk en nieuwsgierig. Ze zijn aanhankelijk en graag bij je in de buurt, er wordt veel waarde gehecht aan aandacht en een goede band met hun baasjes. Je zal regelmatig denken dat je een schaduw hebt, de Abessijn volgt je namelijk door het hele huis.
Wanneer de Abessijn regelmatig alleen is, dan kan het idee zijn om een tweede kat erbij te nemen. Er moet wel echt een klik zijn tussen de dieren, ze houden niet van te veel drukte en andere katten. Toch is dat gezelschap niet te vergelijken met de aandacht van hun baasje. De Abessijn is zeer intelligent, voldoende uitdaging is een must.
Het uiterlijk van de Abessijn kat
Het lichaam van de Abessijn is atletische gebouwd. Ze hebben lange poten, een sierlijke nek en een slanke staart, waardoor het ook een vrij licht kattenras is. Hun grote ogen komen voornamelijk voor in de kleuren groen, lichtbruin of ambergrijs. De donkere rand rondom deze prachtige ogen maakt het plaatje helemaal af. Het gehoor van de Abessijn is uitstekend, mede door hun grote oren.
Dat de Abessijn ook wel een ‘mini-puma’ wordt genoemd komt door het slanke en atletische lichaam, maar ook door hun exotische uiterlijk. Dit kattenras zie je niet veel in Nederland, waardoor ze een heuse bezienswaardigheid kunnen zijn in de straat.
Vachtkleuren van de Abessijn
De Abessijn heeft een zijdezachte vacht, dit komt doordat zij een minimale ondervacht hebben. Hun vacht is bijzonder en uniek, iedere haar is namelijk 2 tot 4 keer gestreept. Dit wordt ook wel ‘ticking’ genoemd, wat een vast onderdeel van het fokstandaard is. Ticking zie je voornamelijk bij de kop, poten en de staart van de Abessijn.
De vachtkleuren van de Abessijn ontwikkelen zich pas met 6 weken en met 2 jaar is de kleur definitief. De kleuren zijn vrij uniek. Zo worden er bij het fokken vooral de kleuren blauw, fawn, wildkleur en sorrel gebruikt. Op de rug van de Abessijn is een streep, net zoals op de achterpoten.
De gezondheid van de Abessijn
Helaas komen er bij de Abessijn een aantal genetische ziektes voor. PRA is een ziekte die bij meerdere kattenrassen voorkomt en leidt uiteindelijk tot blindheid. Fading Kitten Syndroom is komt vaker voor bij de Abessijn. Dit komt voor bij kittens van wie de ouders twee verschillende bloedgroepen heeft. Vaak heeft dit fatale gevolgen voor een kitten.
Een andere ziekte die voorkomt bij de Abessijn is PKE. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. In principe is er geen remedie tegen PKE, maar een bloedtransfusie kan levensreddend zijn. Wanneer een kat moeilijk loopt, dan kan het zijn dat er sprake is van Patellaluxatie. Hierdoor kunnen de knieschijven los komen te zitten.
Abessijn kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs?
Heb je interesse in een Abessijn? Hou dan rekening met een prijs tussen de €750 en €1000. De prijs is onder andere afhankelijke van de stamboom, de leeftijd en het geslacht. De Abessijn is geen veelvoorkomend ras en ook niet bekend, dus voor deze prijs heb je wel een unieke kat.
Bij iedere kat geldt dat een gespecialiseerde en erkende fokker veel oog heeft voor de socialisatie en gezondheid van de kat. Bij de Abessijn zijn er enkele genetische ziektes. De kans op deze ziektes kan worden verminderd, of zelfs voorkomen, wanneer er met de juiste katten wordt gefokt. Een professionele fokker houdt hier rekening mee tijdens het fokproces. Wil je liever een Abessijn een tweede leven geven? Neem dan eens een kijkje bij het plaatselijke asiel, wie weet vind je daar jouw nieuwe huisdier.