De populaire Ragdoll kat
Imposant is misschien wel het juiste woord voor de Ragdoll kat. Ze zijn namelijk groot en hebben een prachtige en opvallende vacht. Toch is het karakter van een Ragdoll niet persé imposant, ze zijn namelijk zeer lief en relaxt.
Ben je geïnteresseerd in deze prachtige kat? Lees dan snel verder, wij vertellen je meer over het zachtaardige karakter, de geschiedenis en het uiterlijk van de Ragdoll kat.
Geschiedenis van de Ragdoll kat
Waar andere langharige katten, zoals de Perzische kat, een verre geschiedenis hebben, is de Ragdoll kat een vrij jong ras. Hun oorsprong licht in de Verenigde Staten, om precies te zijn in Californië. Een vrouw genaamd Ann Baker is gestart met de fok van de Ragdoll kat. Geen ingewikkelde processen, maar gewoon met haar eigen witte langharige kat en andere onbekende poezen.
Toch is er in de loop van de jaren wel wat geëxperimenteerd met de Ragdoll kat door andere fokkers. Hierdoor is de huidige Ragdoll kat ontstaan. Wist je dat de oorspronkelijke langharige kat van Ann Baker de naam Josephine had? Wie weet is het leuke inspiratie voor jouw toekomstige huisgenoot.
Het karakter van de Ragdoll kat
Zachtaardige reuzen, de Ragdoll kat is echt een lieverd. Ze zijn zeer stabiel én zeer aanhankelijk. Niet alleen naar mensen toe, met andere huisdieren kunnen Ragdoll katten over het algemeen ook goed opschieten. Geknuffeld worden en gezellig bij je komen liggen is een ware hobby voor deze prachtige dieren.
Het leven binnenshuis is voor een Ragdoll kat ideaal, ze volgen hun baasje graag in iedere stap. Toch houden deze sociale dieren ook wel van een speelkameraadje, dus een soortgenoot erbij is zeker een aanrader. Leuk om te weten is dat Ragdoll in het Engels lappenpop betekent. Wanneer je een Ragdoll kat optilt worden zij namelijk slap, maar wel alleen wanneer dit in een ontspannen situatie gebeurt.
Het uiterlijk van de Ragdoll kat
Ze hebben een gespierd lichaam en een opvallende en zachte vacht, waardoor de Ragdoll kat een imposante verschijning is. Vaak hebben ze nog een extra lange vacht in de kraag, wat dit helemaal versterkt. Hun achterpoten zijn langer dan de voorpoten, dit is een typisch kenmerk van de Ragdoll kat.
Ook zijn de felblauwe ogen kenmerkend. De kop van een Ragdoll kat is middelgroot en bevat vaak mooie tekeningen. Deze tekeningen bevinden zich voornamelijk op de kop, de oren, de benen en de staart. De Ragdoll kat heeft een lange staart en mede door de lange vacht maakt dit het één prachtig geheel.
Ragdoll kittens
Een Ragdoll kat doet er relatief lang over om volwassen te worden. Pas met 3 á 4 jaar zijn ze volledig volgroeid en uitgekleurd. De levensverwachting van een Ragdoll kat is 12 tot 17 jaar, dus je meestal ook lang van ze genieten.
Ragdoll kat vachtkleuren
De Ragdoll kat is een point-kat. Wat dit is? Dit houdt in dat er bepaalde plekken van de vacht gekleurd zijn, de basiskleur is wit of crème. Deze point kan in verschillende kleuren zijn, de typische kleuren zijn: grijs, blauw, bruin, lila, rood en crème.
De tekeningen die een Ragdoll kat heeft kan verschillen. Vaak heeft de Ragdoll kat een masker, maar bij een Mitted tekening hebben zij een witte kin en witte strepen op de neus. Bij de tekening Bicolour heeft de Ragdoll kat een omgekeerde V en hun basiskleur is lichter. Wist je trouwens dat point-katten wit worden geboren? Pas in de loop van de jaren ontwikkelen zij de kleuren en bij een Ragdoll kat zijn ze pas uitgekleurd met 3 á 4 jaar.
Ragdoll prijs? Wat is de prijs van een Ragdoll kitten?
Ben jij opzoek naar een kat die graag binnen is en gek is op mensen? Een Ragdoll kat kan dan een perfecte optie zijn voor jou. Hou rekening bij de aanschaf van dit kattenras met een prijskaartje vanaf €1000. Je kan ook altijd een kijkje nemen bij het asiel om een Ragdoll kat een fijn tweede leven te geven.
Het klinkt veel, maar eigenlijk is het een investering. Een erkende fokker doet ook onderzoek naar genetische ziektes en is zeer gericht op de socialisatie van de Ragdoll kat. Wees kritisch bij de aanschaf van een huisdier en vraag om de papieren van onderzoeken en de fokvereniging. Je wilt uiteindelijk het allerbeste voor je nieuwe huisgenoot.